Als tweede opdracht moet ik een luisteropdracht voor de bovenbouw ontwerpen.
Hiervoor moet ik gebruik maken van het stappenplan uit het boek.
Ik heb het muziekstuk Humoresque van Dvorak gebruikt. Dit omdat er veel emotie en klankverschillen in zitten. Ik zag het zelf direct voor me als iemand die een lange trap op loopt en bij elke trede weer een nieuw verhaal ziet gebeuren.
Ik heb deze partituur zelf gemaakt. Omdat ik voor mijn gevoel beter een partituur kan maken op de computer in plaats van met de hand, heb ik het in een wordbestand gemaakt en deze opgeslagen als PDF.
Ik heb voor de bovenbouw gekeken wat zij leuk zouden vinden, en kwam al snel op het thema oud en nieuw terecht. Ook omdat ik deze les zou willen gaan uitvoeren in mijn stage klas. Al doende kwam ik dus op geluiden die daarbij horen (aftellen, klinkende glazen, vuurwerk).
De klank heb ik gebruikt door tekens groter en dikker te maken. Zo wordt bij het aftellen de 1 harder geroepen dan de 9.
De vorm geef ik aan door het thema oud en nieuw duidelijk te verwerken in deze partituur.
Ook de betekenis die je geeft aan oud en nieuw zorgt voor een gezellige sfeer in het stuk. Eigen gevoelens bij Oud en Nieuw komen hierbij kijken, en iedereen zal net op een andere manier aftellen of Oud en Nieuw vieren.
Vertelpantomime
Wij hebben een dramales bedacht, met de werkvorm vertelpantomime.
In deze les is het doel voor de leerlingen dat zij:
- het vermogen tot samenwerking (verder) ontwikkelen, door in groepjes samen te werken en een eigen deel van het verhaal te spelen.
- het (verder) ontwikkelen van het vermogen om respect te hebben en te tonen, ten opzichte van anderen. - het (verder) ontwikkelen van non-verbale uitdrukkingsmogelijkheden.
Wij hebben gekozen om te werken met het verhaal over Repelsteeltje.
Dit verhaal is eerder in de week al aan bod gebracht, mogelijk voorgelezen, hierdoor zijn de leerlingen tijdens deze les al bekend met het verhaal.
De inleidende opdracht(ongeveer een kwartier, inclusief uitleg)
Wij hebben voor een klassikale inleidende opdracht gekozen, omdat de leerlingen zich dan "veiliger" voelen. Er wordt nog geen druk op hen uitgevoerd door een 'kijkend' publiek. Iedereen doet mee.
De opdracht is om rond te lopen als een personage wat de leerkracht verteld.
In de instructiefilm is een klein stukje van onze inleidende opdracht terug te vinden.
De kernopdracht (voorbereiding kernopdracht: drie kwartier, inclusief uitleg) (uitvoering kernopdracht: ligt eraan hoeveel groepjes er zijn. In ons geval een half uur)
Wij hebben gekozen voor een uitvoering in kleinere groepen.
In dit verhaal komen er meerdere personages voor. Het ligt eraan hoe groot de leerkracht de groepjes zou willen maken. Ik prefereer zelf het maken van groepjes door kaartjes uit te delen, zonder dat de leerkracht weet wie welk kaartje krijgt. Op het kaartje staat dan welke rol de leerling zal moeten spelen in het verhaal. Je kan ervoor kiezen om 4 koninginnen de gebruiken, waardoor er vier groepjes zullen moeten ontstaan.
De afronding (ongeveer 10 minuten)
Wij hebben gekozen om de les af te ronden door vragen te stellen aan alle spelers.
De antwoorden op deze vragen bespreken de leerlingen eerst een keer samen, en daarna kiest de leerkracht een paar leerlingen uit om hem/haar antwoord klassikaal te vertellen.
Het voordeel hiervan is dat iedereen mee doet aan het nabespreken, het nadeel is dat niet elk kind zijn eigen ervaringen kan vertellen aan de hele klas.
Het sceneplan:
The phrase that pays: "Wees voorzichtig met wat je zegt, je weet nooit wie er mee luistert".
Onze bron is: Repelsteeltje Klik hier voor mijn sceneplan.
Bij de laatste les van Beeldende Vorming hebben we een eigen Jugendstil reclameposter gemaakt.
Klik hier voor de voorbereidende opdracht. Klik hier voor de uitgevoerde voorbereidende opdracht.
De opdracht is:
maak met pastelkrijt een reclameposter over een product of evenement. Let daarbij op doorgaande lijnen en sierlijke lettervormen en zorg voor variatie in krijt en kleurgebruik.
Klik hier voor de reflectie op mijn Jugendstilposter.
Bij de vierde les van Beeldende Vorming hebben we een eigen bozbezbozzel gemaakt.
Klik hier voor de voorbereidende opdracht. Klik hier voor de uitgevoerde voorbereidende opdracht.
De opdracht is om van karton een eigen fantasie-dier te maken. Maak het dier ruimtelijk door het in elkaar steken van platen karton. Er mag dus geen lijm of plak worden gebruikt.